Tenisz - mert megérdemled!

Jelenleg uborkaszezon van ami a tenisszel kapcsolatos híreket illeti, ezért vizsgáljuk meg, miért is érdemes így a nyáron nekünk is ütőt ragadnunk! Ha már a sztárok játékát nem élvezhetjük, keressük fel a legközelebbi teniszpályát és hadd szálljon az a labda! A testünk és lelkünk is hálás lesz érte!

Az köztudott, hogy a sportolás (lehet ez a futástól kezdve, a falmászáson keresztül egészen a kosárlabdáig minden) rendkívül fontos alappillére az egészséges életmódnak. Minden sportágnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a tenisznek is, ám a szóban forgó játék esetében túlsúlyban vannak a jótékony hatások. Talán az első és legfontosabb a minimális sérülésveszély, köszönhetően a testi kontaktus hiányának és a salakos borításnak. Mindezek mellett rendkívül sokoldalúan fejleszt. Természetesen fejleszti a kondicionális képességeinket, mint pl. az állóképesség, a gyorsaság és az erő. Ezeken kívül fejlődik a ritmusérzékünk, a térérzékünk és az egyensúlyunk is.

A tenisz tudományosan kimutatott élettani hatásai:
- Javítja az általános erőnlétet és közérzetet.
- Fokozza az állóképességet, a hajlékonyságot és az izomtónust.
- Csökkenti egyes betegségek kialakulásának esélyét, mint pl. a csontritkulás, szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség.
- Javítja a döntéshozó és problémamegoldó képességet.

Akit még ez sem győzött meg, a tenisz előnyei még tovább sorolhatóak: Az alapok viszonylag könnyen elsajátíthatóak, így hamar élvezhetővé válik és a sikerélmény garantált. A teniszpályán új ismerősöket is szerezhetünk, pl. a párosmeccsek is kiváló alkalmat szolgáltatnak erre. Ezáltal fejlődnek a szociális képességek is.

Ne felejtsük el azt sem, hogy mozgás közben az endorfin nevű örömhormon szabadul fel bennünk, mely fokozza a teljesítményünket, nem csak a pályán, hanem azon kívül is! Rendkívül alkalmas tehát a mindennapi stressz levezetésére, hiszen hatékonyan oldja a depressziót. A tenisz pedig egy olyan sport, melyet akár 70 év felett is űzhetünk.

Végül pedig egy örökzöld idézettel zárnám soraimat: " A sport megtanít becsületesen gyõzni, vagy emelt fõvel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít. "   /Hemingway/



A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamitenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr902175541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eva5848 2010.11.15. 18:55:22

Teljesen igaz , és bár drága sportnak tartják bérleti díj egész évben , azért azt megnézném, hogy melyik az a sport , amiért nem kell áldozni.Mellesleg nem fontos drága tréningben feszíteni megteszi egy egyszerű cucc is. Szóval érdemes belevágni!!!Ész játék mozgással társasággal csapattal nagyon klasssssz!!!!!!!!!!!!!!

süti beállítások módosítása