Roger Federer - válaszút

A teniszbarátokat mostanában alighanem a svájci Roger Federer jövőjével kapcsolatban felmerülő kérdőjelek foglalkoztatják. A sportág szerelmesei arra kereshetik a választ, hogy a volt világelső visszakapaszkodhat-e még a trónra, avagy a Federer-hegemónia végérvenyes megszakad. Minden idők (egyik) legnagyobbja válaszút előtt áll...

Abban a legelvakultabb Roger szimpatizánsok is egyetértenek, hogy kedvencük jelenleg hullámvölgyben van. Nem is akármilyenben. Talán karrierje egyik legjelentősebb szakasza érkezett most el. Vajon van-e még benne annyi erő, hogy újra a mezőny élére álljon és Grand Slam-tornákat nyerjen, vagy eljött az idő, amikor a svájcinak félre kell állnia és végleg szögre akaszthatja az ütőjét? Mint köztudott, jelenleg "csak" a harmadik pozíciót foglalja el a világranglistán. Beszédes adat, hogy utoljára 2003. novemberében fordult elő hasonló. Sokan már azt sem fogadták örömmel, hogy egy bizonyos spanyol fiatalember letaszította Rogert a trónról, ám később mindenkinek be kellett látnia, hogy Rafael Nadal igenis képes überelni a korábbi egyeduralkodót. Most azonban már Novak Djokovic is előtte áll a rangsorban, ami sokaknál kiverte a biztosítékot.
Már az idei Roland Garroson is voltak arra utaló jelek, hogy Roger közel sincs csúcsformában, de a Söderlingtől elszenvedett vereség még belefért. Wimbledonban azonban világossá vált, hogy ez nem egy egyszeri kis botlás volt. A negyeddöntőig is nyögvenyelősen jutott el, ott pedig olyan csapást mért rá Tomás Berdych amelytől padlót fogott és talán a mai napig csillagokat lát. A pihenésre és a regenerációra azonban nincs idő, a scájci zseni jelenleg új ezdőjével készül. Szüksége is lesz a kiváló fizikai és mentális állapotra, hiszen tavaly remek augusztust produkált és a US Open döntőjéig menetelt. Ezt most meg kellene ismételnie ahhoz, hogy az év végére legalább a 2. helyre felkapaszkodjon.
Az kétségtelen, hogy a svájci hosszú évek alatt felépített tekintélye és imázsa megkopott, az eddig feje felett ragyogó glória ma már csak pislákol. Elsősorban saját magán múlik, hogy megbékél-e a jelenlegi helyzettel, vagy felveszi a kesztyűt. Azt hiszem erre mondják, hogy Roger Federer válaszút előtt áll. Augusztus 9-én Torontóban a Rogers Cupon megkezdheti a menetelést. Az út nyitva áll előtte. Felfelé és lefelé is...
 



A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamitenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr82187204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repattila 2010.07.30. 22:39:32

Szerintem azért ez a hullámvölgy már tart egy jó ideje.
Az alapvető probléma, hogy Federer nem akar második lenni, az viszont mostanra már elég egyértelmű, hogy Nadallal nem bír.
Szerintem ez okozza a motivációjának csökkenését, a 2. helyért már nem küzd/készül annyit és így becsúszik egy-egy nem várt vereség.
Ez az edzőpróba egy kis reményt talán felcsillant, de nekem ez már inkább tűnik utolsó(?) "kétségbeesett" próbálkozásnak.

Is 2010.07.30. 23:09:12

Érdekes, hogy neki soha nincs szüksége edzőre, edzi ő magát, van elég jó... aztán múltkor is és most is fogadott egyet. :)

Szőkebácsi 2010.07.30. 23:58:48

Nekem Ő olyan, mint anno Agassi volt. Zseni marad, bár-hanyadik helyen is áll a ranglistán!

És??? 2010.07.31. 08:04:20

SZőkebácsival értek egyet,ZSENI mindegy mi történik.A mai teniszben képtelenség évtizedekig a legjobbnak lenni. A ranglista meg nem érdekel.

Flea 2010.07.31. 09:26:31

Még soha senki nem tartott ott ebben a sportban mint ő, se nadal, djokovics nincs a közelébe se annak amit elért, nem kell neki már semmit bizonyítania. Ha holnap leteszi az ütőt, akkor is minden rekord az övé!

mickeyknox 2010.07.31. 10:14:12

@repattila: +1, federernek nem fér bele, hogy ne jusson be minden gs legalább elődöntőjébe, és minden másodikat ne nyerje meg. és jól is tenné, ha akkor abbahagyná, és nem lépne rá az armstrongi és sumakkeri útra.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2010.07.31. 10:37:15

@Szőkebácsi: Teljesen egyetértek veled. Igazából talán fura kimondani, de nagyon könnyen lehet, hogy Federer soha többé nem lesz világelső. De attól még Federer, egy korszakos zseni.

Gergoooe 2010.07.31. 10:47:24

Véleményem szerint messze nem áll Federer olyan válaszút előtt, mint ahogy azt a cikk írója gondolja... Tavalyi év felét Nadal-nak sérülés miatt ki kellett hagynia, így Federer iszonyat sok pontot tudott hozni. Aztán jött az idei év, Nadal visszatért, a pontokat pedig meg kellett - volna - védeni. De nem ment. Egy-egy vereség ugyan becsúszhat, mert bárki kifoghat egy rossz napot, a másik meg egy nagyon jót. És Federer salakon azért soha nem volt a No.1, ezt be kell ismerni. Az, hogy Wimbledonban is becsúszott egy ilyen hiba, már kicsit komolyabb dolog. Mindenesetre van ennek a két bukdácsolásnak előnye is. Jövőre alig kell pontot megvédenie. Nadal-nak viszont annál többet. Bőven esélyes, hogy jövőre fordul a kocka. Főleg ha Nadal-nak megint becsúszik egy sérülés...
Ami meg a bunkó szerbet illeti?... Először volt 20 pont előnye, most van 110. Ettől a 110 ponttól lenne olyan hatalmas válság és válaszút?! Ne röhögtessük már egymást. Következő versenyen, ahol indulnak mindketten, Federer kiüti és vissza is előzi a szerbet.
Hogy a rekordokról is essen egy-két szó. Egy rekord még biztosan van, amit meg kéne dönteni. És az Sampras 286 hét No.1-ként eltöltött ideje. Jelenleg Federer "csak" 285 hétnél tart, így még legkevesebb két hétig kellene, hogy világelső legyen. Ha ez megvan, akkor felőlem utána nyugdíjba is vonulhat. :-)
Ami meg a zsenialitást és a tehetséget illeti. Szerintem senki nem vitathatja, hogy Federer mekkora zseni. Egyértelmű, hogy akár hogyan is áll most a dolog, ő az eddigi legnagyobb alakja a tenisznek. Mind az eredményei, mind az eleganciája a játékának vitathatatlanul zseniként mutatja. Nadal-nak nagyon jó esélye van Federer rekordjai nyomába eredni. Ő is piszok nagy tehetség, de majd meglátjuk, hogy ő hol fog tartani 5 év múlva és mennyi rekordot tudhat majd magáénak (ugyebár 5 év van köztük). Djokovic meg egy szánalmas majom, aki a mellét döngeti, amikor éppen nyer, amikor meg nem, akkor a közönséget szidja fennhangon. Szánalmas egy alak. Ő aztán soha nem lesz a sportág elitje és emlékezni se fog rá nagyon senki.

pampalina 2010.07.31. 11:22:18

Szerintem akkor lehet arról beszélni, hogy "letaszították a trónról", ha Nadal eléri majd megdönti ezeket a rekordokat. Addig pedig vitán felül áll Roger Federer elsősége. A ranglista pedig csak egy állapot.

süti beállítások módosítása