Us Open döntő: Rafa-Djoko elé

Elérkezett tehát az év utolsó Grand Slam-tornájának végső felvonása. Két olyan teniszező csaphat ma össze, akik úgy ismerhetik egymást, mint a tenyerüket. Rengeteg kisebb nagyobb viadalon néztek már farkasszemet egymással, legtöbbször nagyon kiélezett meccseket vívva. Ami a számokat illeti, természetesen a világelső felé billen az örökmérleg (14-7). Rafa úgy jutott be életében először a döntőbe New Yorkban, hogy nem kellett vért izzadnia, az egyetlen életveszélyes ellenfelét, Murrayt eltakarította az útjából Stanislas Wawrinka, aki később Youzhnytól szenvedett vereséget.

A spanyol tehát csak karnyújtásnyira van attól, hogy megszerezze az utolsó hiányzó trófeáját,  megcsinálva ezzel a karrier GS-t mindössze 24 évesen. Novak Djokovics azonban minden erejével és tudásával azon lesz, hogy ezt megakadályozza. Természetesen az egy jó kérdés, hogy mire lesz majd elég a szerb. Azt mindig is tudtuk Noléról, hogy nem az erőnlét bajnoka és kettejük közül ő sokkal fáradtabb. Ha hosszú, esetleg ötszettes összecsapásra kerül sor, Rafa esélyei jócskán megnőhetnek, bár ne feledjük el, hogy Djoker rendelkezik a szerbekre általánosságban jellemző hihetetlen mentalitással. Biztosak lehetünk benne, hogy a végsőkig el fog menni és egy pillanatra sem adja majd fel a küzdelmet.

Visszatérve a világelsőre, a szervája akkora javuláson ment keresztül, hogy az valami elképesztő. A fonák nyesés, ami gyakorlatilag manapság nem is volt neki, újra remek fegyver lett. Milyen régen volt már, amikor láttunk egy fiatal spanyol játékost, aki aztán minden idők legnagyobb salakosává nőtte ki magát. Kevesen gondolták volna, hogy az a játékos minden borításon diadalmaskodhat, de ez most minden további nélkül megtörténhet, márpedig azért, mert Rafa egyenletesen fejlődik évek óta. Nem hiszem, hogy meg kellene kérdőjelezni, hogy jelenleg ki a világ legjobb játékosa. Ma ő fog döntőzni Novak Djokoviccsal, aki valamivel felszabadultabban játszhat, hiszen nem ő a mérkőzés esélyese, nem tőle várja el a közvélemény, hogy megnyerje a tornát. Tulajdonképpen már az is óriási bravúr, hogy eljutott idáig, a maga döntőjét pedig Roger ellen már megnyerte.

Úgy gondolom, hogy Nolénak nagyobb esélye van legyőzni Nadalt, mint Federernek lett volna (hiába mutatott javuló formát a svájci, Rafa ellen alighanem édeskevés lett volna) de ahhoz óriási teniszt kell bemutatnia. Megközelítőleg olyat, amit a svájci ellen mutatott, amikor 4:5-ös állásnál két meccslabdát hárított. Ha újra hasonló produkcióval rukkolna elő, akár Rafát is legyűrhetné. Ez azonban nem valószínű, hiszen képtelenség egy teljes meccsen keresztül olyan szinten teniszezni. Márpedig ha meg akarja nyerni a US Opent, kénytelen lesz hasonlóképpen játszani. Ha megteszi és győz, akkor kérdés nem merülhet fel, hogy jogosan övé-e a trófea. Ha annál gyengébben játszik, talán esélye sincs. Ha pedig megismétli azt a teniszt és kikap…akkor az azért történhet meg, mert Rafael Nadallal játszott. A világ jelenlegi legjobb játékosával.



A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamitenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr362291220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2010.09.13. 01:43:37

Leginkább a poszt utolsó bekezdésével értek egyet, azzal viszont teljesen.

Említetted az örökmérleget: nem vagyok biztos benne, mert kb tavalyról van, lehet utánanézek de ez a szám kemény borításon 4:3 Djokovicsnak.. de tényleg ez az egyetlen dolog, ami Nole mellett szól, a magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy Nadal elbukik 3 szettet... kimondva, leírva még kevésbé hihető. De azért hajrá Nole :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2010.09.13. 15:26:12

Hát nem kis szenzáció lenne, ha Nole le tudná győzni Rafát...a meccs egyébként ma este 10-kor lesz az esőszünet miatt! :)

süti beállítások módosítása