Ahogy meg van írva

A filozófusok már évszázadok, sőt évezredek óta foglalkoznak a determinizmus kérdésével. Nekünk természetesen nem tisztünk eldönteni, hogy vajon mi magunk vagyunk-e sorsunk kovácsai, avagy tetteink valóban eleve elrendeltek, de azért elgondolkodtat, hogy vajon Rafael Nadal számára mi mindent tartogathat még a jövő? A minap ugyanis újabb fejezetet nyitott a saját - és egyúttal a tenisz történelmében is. 24 éves korára megcsinálta a karrier Grand Slamet, azaz mind a 4 major tornán végső győzelmet ünnepelhetett. Ez a bravúr mindezidáig hat (illetve mostmár hét) teniszezőnek sikerült.

Ha már a filozófiával kezdtem a bejegyzést, haladjunk tovább ezen a vonalon, hiszen rengeteg érdekes kérdés vetődhet fel Rafával kapcsolatban. Például az, hogy ő lehet-e majd minden idők legjobb teniszezője? Mert egyelőre még nem az, saját bevallása szerint is Roger Federer jóval előrébb jár nála és a címek valóban ezt sugallják. Ne feledjük azonban, hogy Rafa öt évvel fiatalabb nála és ha tudja tartani jelenlegi formáját, rettentően nehéz elképzelni, hogy bárki is megállítja. Nadalnak egyébként 26 nagy tornán kellett elindulnia ahhoz, hogy teljesítse a karrier Grand Slamet, a svájcinak ehhez 30 részvételre volt szüksége.
De legyen is elég ennyi a számokból és essen néhány szó a döntőröl, hiszen elképesztően magas szívnonalú teniszt láthattunk. Rafa egyszerűen zseniálisan játszott, ugyanazt az "űrteniszt" láthattuk tőle, amelyet végig a torna folyamán. Újfent bebizonyosodott, hogy ez a Nadal már köszönőviszonyban sincs a néhány évvel ezelőtti Nadallal. Régebben csak a gyorsaságában és a védekezésében bízhatott, ma már ugyanolyan szinten képes támadni is, a szerváiról nem is beszélve. A hibákat pedig mindvégig a minimális szinten tudta tartani. Ennek a játéknak pedig egyszerűen nincs és nem is lehet ellenszere. Novak Djokovics hiába játszott kitűnően, hiába tett meg minden tőle telhetőt, hiába támadott néha ellenállhatatlanul, ez "csak" egyetlen szett elhappolására volt elég, hiszen a világelső teniszének egyszerűen nem volt gyenge pontja.

Nagyon nehéz lenne most messzemenő következtetéseket levonni, jóslatokba bocsátkozni pedig talán felesleges, még akkor is ha az univerzum eseményei determináltak. Az viszont bizonyos, hogy Rafael Nadal be fogja teljesíteni a küldetését, hiszen a tenisz történelmét jelenleg ő írja...



A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamitenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr572295908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsiricsi 2010.09.14. 17:39:14

szia. abban egyet értünk, hogy Nadal nagyszerű teniszező, folymatosan fejlődik. De abban már egyáltalán nem, hogy tegnap nem volt gyenge pontja és űrteniszt játszott volna. Ha nézted a meccset, akkor láthattad, hogy pl. a 2. szettben baromi sok ki nem kényszerített hibát vétett. Verhető lett volna egy fizikálisan erősebb Djokovicnak, ha minden labdát olyan keményen ütne meg, minth ahogy tette azt, ha egy kicsit felpörgött. te mentálisan tökéletes, ezt megadom.

endLess · http://mindenamitenisz.blog.hu/ 2010.09.14. 17:47:15

Lehet hogy a második szettben voltak hibái, de ezek ellenére is (szerintem) emberfeletti teniszt láthattunk tőle. Persze, verhető lett volna HA...
Befejezni szerintem nem érdemes, mert a sportban nincs értelme a "ha"-val kezdődő mondatoknak.

Jamal_Fraser 2010.09.14. 18:33:26

No, végre valaki megírta, hogy Rafának bőven van esélye megdönteni Fed rekordjait. Igazából már a 2. wimbledoni győzelme óta komoly veszélyben van a 16-os rekord.

endLess · http://mindenamitenisz.blog.hu/ 2010.09.14. 19:29:54

@Jamal_Fraser: Esélye az egyértelműen van rá. Persze még Rogert sem szabad leírni, bővítheti még ő is a kollekcióját (néhány) GS-trófeával.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2010.09.14. 21:57:30

@endLess: Roger helyzete érdekes, mert a legkönnyebb az lenne, ha eltemetnénk, de várok még kicsit ezzel, hiszen egyértelműen javult a játéka Annacone-nak köszönhetően. Persze könnyen lehet hogy ez a GS győzelmekhez már nem lesz elég...mindenesetre Rafa többet is elérhet nála, ez kétségtelen. De majd a jövő megválaszol mindent.

discretio 2010.09.15. 14:53:26

Most Rafael Nadal sikreitől hangos minden. Tény, hogy senki nem nyer véletlenül egy évben 3 GS-t. De én is úgy látom, ha Djokjo kicsit tovább tudja nyomás alatt tartani, nem lett volna ez ilyen sima.

discretio 2010.09.15. 16:08:00

Nem szeretném gerjeszteni a ki lehet a valaha volt.... kérdést, de szerintem Roger a korszakosabb teniszező, ő az aki zseniális teniszt hozott, olyat, amit előtte más nem. Nadal pedig fantasztikusan jól megtanulta azt, amit Rogertől lehetett. Őt is meg fogják állítani, Mörri van olyan tehetséges, mint ő és van annyira agresszív is, Federer kevésbé.

süti beállítások módosítása